Het wrakje

Iedereen die in het Grasbroek gedoken heeft is zeker ook wel eens bij het wrakje geweest. Hoe het erin gekomen is en waar het vandaan komt is bij veel duikers niet bekend. Na het lezen van dit stukje zal het misschien wat duidelijk zijn.

Bij een autohandelaar in Hengelo (ca. 1986) stonden  een hele rij oude auto’s op de openbare weg wat er ook tussen stond was een klein bootje op een trailer Na veel gepraat kreeg de autohandelaar te horen dat hij 6 weken de tijd kreeg om alles weg te halen. Zoniet dan volgde in beslag  name. Je raad het al. Het “wrakje”werd in beslag genomen.

Het stond meer dan een jaar achter het politiebureau. Totdat een hoofdinspecteur die ook duikers kende opperde of het niet een mooi duik object zou zijn. Er werd toen al regelmatig in het Grasbroek gedoken. Het bootje werd via HSD’s bij Hollandse Signaal gestript en schoongemaakt. En natuurlijk in marine grijs gespoten nadat het op de trailer was vastgelast.

wrakje
De “Lutine 2” vlak voordat deze afgezonken wordt op 20-6-1988

Op een zondag werd het door een politieauto naar het Grasbroek gebracht waar het bij Herman Smit op het erf mocht staan. Het geheel werd helemaal wit geschilderd. Want dat valt beter op onder water en van de naam voorzien die ondertussen was bedacht, Lutine 2 moest het heten.

Nu moest het geheel nog afgezonken worden. Dit gebeurde op 20-6-1988. Het moest gepaard gaan met veel rook en geknal. Maar dat moest wel op het midden van het Grasbroek gebeuren. Met volledige uitrusting aan werd ik op het bootje naar het midden gesleept. Want het geknal moest natuurlijk aangestoken worden. De stop werd uit de bodem gedraaid en nu gauw wat aansteken, dacht ik. Toen dit gebeurde volgende een daverende knal waarbij ik overboord werd geslingerd en met veel vuur en rook ging het bootje onder. Op de kant schrok iedereen zich rot en of het allemaal zo de bedoeling was laat ik maar in het midden.

lutine 2 onder water
De Lutine 2 onder water

Het “Wrakje”was geboren. Later hebben we met behulp van grote hefballonnen het op de huidige plaatst neergezet. Waar iedereen nu van de snoek en de snoekbaas kan genieten die er regelmatig te zien zijn.

Hein Pater

Een “oud” bewoner van het wrakje